Måndagssmart – Telefonförsäljarens mardröm

Jag blev uppringd av en telefonförsäljare häromdagen. Han ville sälja på mig sitt super-duper abonnemang och förklarade för mig att jag betalade alldeles för mycket pengar hos mitt nuvarande bolag. Han kunde minsann sänka min kostnad med minst xxx antal kronor. Det fanns ingen i hela Sverige som var billigare än dem.
Om jag inte bytte nu direkt skulle jag förlora mängder med pengar och jag skulle fortsätta vara en stor förlorare.

Han kanske inte riktigt uttryckte sig på det sättet, men det var så jag uppfattade det.

Allt det här hann han häva ur sig innan jag ens fick chansen att öppna min mun.
På något sätt fick jag känslan av att den här personen försökte dumförklara mig och att han ville lura mig.

Jag sa kort och gått till honom att jag aldrig hade hört talas om det företag han ringde från, och att han inte hade någon som helst aning om vem jag var eller om jag alls var i behov av de tjänster som han försökte tvinga på mig.
Jag talade också om för honom att jag aldrig köper av personer som ringer till mig oanmälda, speciellt inte om jag tidigare aldrig hört talas om företaget, produkterna eller för den delen personen som ringer. Precis lika lite som jag köper damsugare av en dörrknackare.

Han gav sig inte och låtsades förstå vad jag menade, och förstod att jag kanske ville fundera en stund först (var han nu fick det ifrån). Men så förklarade han att det här erbjudandet bara gällde just nu och att jag absolut inte fick gå miste om det.

Återigen kände jag att säljaren behandlade mig som om jag hade en lägre intelligensnivå.

Som du säkert förstår blev det ingen provision från mig till den här säljaren. Jag bad honom dessutom att ta bort mitt namn från sin säljlista.

Förmodligen kommer den här säljaren att fortsätta ringa hundratals personer till. Förr eller senare träffar han på någon som inte klarar av att säga nej.
Men visst är det patetiskt att man bygger upp sin försäljning på att försöka hitta personer som sväljer allt säljsnack med hull och hår utan att fundera.

Varför jag berättar den här historien är för att det är precis det här beteendet som man stöter på dagligen i diverse säljsituationer och marknadsföring.
Det kan som i det här fallet vara telefonförsäljning, men det skulle lika gärna kunna vara en säljsida på internet eller ett reklam email som dimper ner i datorn.

Företag försöker med stora bokstäver, röda skyltar och överdrivna löften att övertala personer att köpa saker och tjänster som de inte visat något intresse för.
Man använder ett säljspråk och löften som man aldrig skulle kunna tänka sig att använda om man kände personen som man kommunicerade till.

Jag ser det här beteendet som ett desperat försök att sälja utan att egentligen ha någon koll på vad man håller på med.

Resultatet blir en stor krock mellan köpare och säljare vilket näst intill alltid resulterar i ett misslyckat säljförsök.
Det blir alltså en mycket låg konvertering, vilket leder till att försäljningen också kostar väldigt mycket pengar.

Den absolut enklaste och billigaste försäljningen sker till personer som redan känner till företaget, vet vad det står för, och där köparen har ett visst intresse för produkten från start.
Då krävs det inte någon överdriven övertalning och försök att lura till sig en försäljning.

Frågan är bara hur du kommer till den situationen.

Det finns en sak som är tämligen säker, det är att du aldrig kommer till det försäljningsläget om du fortsätter med att försöka övertala helt okända personer att köpa dina produkter direkt vid första kontakten.
Det beteende bygger aldrig upp det förtroendekapital hos köparen som du behöver för att kunna göra en enkel försäljning.

Testa med att bemöta alla nya kontakter med att ge bort någonting gratis till dem.
Kontakta dem sedan och fråga vad de tyckte.
Jag kan lova dig att du kommer att få ett väldigt mycket behagligare bemötande och de kommer att lyssna på vad du har att säga.

Jag kommer att ge dig lite mer tips om hur det här kan gå till lite längre fram…

Vi hörs!

Jesper

 

PS. Glöm inte läggen en kommentar här nedan. Jag vill mycket gärna höra dina åsikter.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: